Ghidul Cumparatorului - Reco Imobiliare

Ghidul Cumparatorului

Ghidul cumpărătorului

Achiziția unui imobil reprezintă, pentru cele mai multe persoane, una dintre cele mai importante decizii din viața lor. De aceea, vă sfătuim să apelați la serviciile unui profesionist în acest proces, pentru a evita anumite greșeli.

În acest ghid îți vom prezenta etapele de parcurs recomandate pentru o tranzacție de succes (nu neapărat în ordine cronologică), pe care dacă le respecți vei avea o tranzacție de succes.

Specialiștii RECO Imobiliare îți recomandă să parcurgi următoarele etape:

  • Conturarea bugetului și stabilirea surselor de finanțare;
  • Alegerea echipei cu care urmează să colaborezi: agentul imobiliar, brokerul de credite, consilierul juridic, specialistul în amenajări interioare;
  • Etapa de selecție- stabilirea criteriilor generale pe care trebuie să le îndeplinească apartamentul căutat: zonă, preț, număr de camere și dispunerea acestora, gradul de finisare, etc;
  • Vizionarea ofertelor selectate;
  • Elaborarea și prezentarea ofertei de cumpărare(oferta de preț, modalități de plată facilități);
  • Negocierea;
  • Finalizarea tranzacției de vânzare-cumpărare

 

  1. Conturarea bugetului și stabilirea surselor de finanțare

Pentru a salva din timpul tău prețios este foarte important să ști de la început ce buget ai și cum vei plăti pentru imobil. Considerăm aceasta o bună practică, pentru a evita risipirea celei mai importante resurse alte tale: timpul. Ar fi păcat să nu stabilești un interval de preț în care te încadrezi ca buget, să găsești o proprietate pe placul tău și să realizezi că nu ți-o permiți… ce zici?

În cazul în care plata se face direct prin virament bancar, fără credit, este bine să știi exact intervalul de preț pe care îl țintești.

Dacă plata se face prin credit, îți recomandăm să te informezi cu privire la programele de finanțare pentru care ești eligibil și condițiile de acordare a creditului de la o bancă sau un broker de credite. Recomandăm să obțineți o pre-aprobare, pentru a nu fi presat de timp în momentul semnării ante-contractului pentru imobilul găsit.

 

  1. De ce este important să colaborezi cu un agent imobiliar?

RECO Imobiliare vă oferă un studiu cunoscut sub numele de ”Analiză comparativă a pieței”, format din informații utile cu privire la imobilele vândute, existente pe piață sau retrase din piață care au specificații asemănătoare celui pe care îl căutați.

Avem acces la peste 10.000 de proprietăți de vânzare, actualizate 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.

Vom realiza căutări pentru proprietăți ce corespund cerințelor dumneavoastră, totodată, vă vom oferi un număr de sugestii cu privire la diferite tipuri de proprietăți, diverse ansambluri noi de locuințe, cartiere, etc.

De ce să colaborezi cu un specialist RECO Imobiliare?

  • Proprietăți actualizate periodic- ai acces la informație- îți oferim informații cu privire la proprietățile care s-au tranzacționat recent în zona pe care o cauți
  • Agenți imobiliari specializați- îți vom deschide ușile către ofertele noastre și ne vom asigura că vei găsi ceea ce cauți, o proprietate care să corespună nevoilor tale
  • Câștigi timp – îți vom prezenta în cel mai scurt timp cele mai bune oferte de pe piața imobiliară, care să răspundă nevoilor tale
  • Economisești bani – vom negocia prețul cel mai bun pentru tine
  • Transparență în prezentarea proprietăților
  • Vizionări după proceduri standardizate
  • Consiliere imobiliară de la distanță – pentru ofertele precalificate

 

  1. Cum aleg cel mai bun agent imobiliar?

Alegerea agentului imobiliar care să te reprezinte este unul din momentele cheie ale procesului tranzacțional, pentru că de el depinde desfășurarea ulterioară a evenimentelor. Poți face o alegere proastă sau una inspirată, iar apartamentul pe care-l vei cumpăra va fi un eșec total sau un adevărat succes. Depinde numai de tine și de modul în care tratezi acest aspect.
Hai să facem o primă selecție, între un profesionist și un oportunist, pentru că piața imobiliară românească din păcate este foarte permisivă, oferind posibilități nelimitate de acțiune atât agenților imobiliari profesioniști, cât și celor de ocazie. Modalitățile de selecție sunt multiple, de la contactul direct, până la cel telefonic, recomandări, prezența în mediul online și offline, apartenența la un brand, etc.

Este mult mai ușor astăzi să deosebești un profesionist de un agent de ocazie, pentru că numărul celor din urmă s-a redus semnificativ în anii de criză imobiliară pe care i-am traversat. Din acest punct de vedere putem afirma cu tărie că, pentru piața imobiliară românească a fost benefică perioada de criză imobiliară, pentru că au rezistat doar companiile mari, cu serioase resurse financiare și umane.

Va fi mult mai greu să alegi cel mai bun agent imobiliar care să te reprezinte dintre adevărații profesioniști și cei care-și spun profesioniști.

 

Un auto-intitulat profesionist:

  • Își va negocia comisionul doar pentru a încheia tranzacția, făcând astfel o concurență neloială pe piață;
  • Va apela la forme de publicitate falsă, pentru a-și atrage clienții;
  • Te va abandona dacă nu te vei decide asupra apartamentului încă de la prima întâlnire;
  • Pentru că nu va ști să identifice care sunt nevoile tale locative, îți va oferi variante atât de diferite încât nu vei mai ști ce vrei să cumperi. În plus te va convinge să-ți schimbi opțiunile doar pentru a selecta una din ofertele din lista sa;
  • Nu va fi interesat de parteneriate de durată.

 

Un specialist RECO Imobiliare:

  • Va lucra pentru tine, nu pentru comision, în direcția satisfacerii nevoilor tale locative. Comisionul va veni ca o consecință a activității bine-prestate
  • Te va asista pe parcursul întregului proces de cumpărare a apartamentului tău;
  • Îți va oferi un număr limitat de oferte, care reprezintă soluții pentru tine, nu oferte brute, numeroase și deviante de la solicitările tale;
  • Va stabili cu tine un program organizat de vizionare și va comprima la maxim intervalul de timp necesar acestei etape;
  • Te va ajuta să pregătești o ofertă de preț cu care să nu dai greș;
  • Va negocia pentru tine cel mai bun preț și cele mai bune condiții de plată;
  • Împreună cu tine, va pune bazele unui parteneriat pe termen lung.
  1. Selectarea imobilului

Cel mai bun imobil este unul spațios, finisat, bine-poziționat și ieftin.
Pornind de la acest clișeu îți prezentăm mai jos motivele pentru care poți renunța oricând la una sau mai multe din cele 4 pretenții, iar rezultatul final va fi un apartament potrivit atât pentru nevoile tale actuale cât și pentru cele viitoare.

  • Uneori un apartament prea mare reprezintă un inconvenient major, spațiul pe care ulterior îl vei descoperi ca fiind excedentar necesitând eforturi financiare considerabile, atât în faza de achiziție cât și pentru întreținere. De ce să plătești pentru un spațiu pe care nu-l folosești, aceasta ar trebui să fie una din întrebările la care să ai răspunsul pregătit înainte de a-l cumpăra. Sfat: atenție la dimensiunile apartamentului cumpărat! Oare chiar ai nevoie de o suprafață atât de generoasă? Gândește-te și la costurile pe care acest lucru le presupune.
  • Fiecare cumpărător, mai devreme sau mai târziu, în funcție de bugetul de care dispune, își va personaliza apartamentul conform propriilor gusturi. La fel vei face și tu, și de aceea nu trebuie să plătești pentru finisaje pe care la un moment dat le vei îndepărta. Sfat: nu cumpăra un apartament doar pentru că este frumos ambalat! În viitor vei folosi și ambalajul sau numai produsul?
  • Un apartament bine-poziționat este prioritatea ta numărul unu. Trebuie să știi că, la fel de bună ca o zonă deja consacrată, poate fi și o zonă aflată în plină dezvoltare. Diferențele de preț între cele două zone astăzi sunt mari, dar peste o perioadă de timp, atunci când tu vei dori să vinzi, probabil aceste diferențe se vor diminua. Sfat: cumpără un apartament situat într-o zonă bună!
  • Cine nu-și dorește un apartament ieftin? Însă, în spatele unui preț mic se pot ascunde vicii pe care singur nu le vei putea descoperi. Sfat: un profesionist cunoaște toate problemele unui apartament; nu ezita să apelezi la serviciile specialiștilor noștri!

 

Specialiștii RECO Imobiliare te vor ajuta să cumperi cel mai bun imobil, identificând atât nevoile tale actuale de locuire, cât și pe cele din viitorul apropiat. Astfel nu vei fi nevoit să îți schimbi imobilul mai devreme decât ți-ai propus, doar pentru că planurile tale s-au modificat între timp. Un specialist știe ce întrebări să-ți adreseze, în ce situații să te pună, astfel încât să descopere inclusiv acele nevoi ascunse pe care nici măcar tu nu le știai.

 

  1. Ce să aleg, un apartament vechi sau un apartament nou?

Îți vom prezenta în cele ce urmează o analiză comparativă între apartamentele vechi și cele noi, cu plusurile și minusurile pe care le au unele față de celelalte, astfel încât să faci cea mai bună alegere pentru tine și familia ta:

De ce sunt mai bune apartamentele vechi?

  • pentru că sunt situate în zone rezidențiale bune, în cartierele clasice din interiorul orașului;
  • pentru că te poți muta imediat;
  • pentru că accesul la facilitățile zonei este ușor; magazine, școli, grădinițe, mijloace de transport în comun, drumuri modernizate, parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc;
  • pentru că în zonele clasice, de regulă, nu se dezvoltă alte proiecte imobiliare, deci ești scutit de disconfortul creat de activitățile de șantier;
  • pentru că suprafețele locuințelor sunt mai reduse, deci prețurile/unitate sunt mai mici; astfel locuințele din blocurile vechi sunt mai accesibile din punct de vedere financiar, iar mărturie în acest sens stă faptul că marea majoritate a locuințelor cumpărate prin programul Prima Casă sunt în blocurile construite în perioada comunistă.

De ce sunt mai bune apartamentele noi?

  • pentru că dispun de suprafețe generoase satisfăcând astfel cerințele legate de confortul personal;
  • pentru că sunt situate la marginea orașelor și în zone verzi, împădurite, oferind liniște celor care s-au săturat de zgomotul și agitația orașului;
  • pentru că există posibilități mai mari de parcare decât în cazul blocurilor vechi;
  • pentru că materialele folosite atât la construcția propriu-zisă, cât și la finisajele interioare sunt de o calitate superioară;
  • pentru că normele de construcție impun structuri rezistente la calamitățile naturale, cum ar fi cutremurele și astfel vei fi mai ferit de astfel de riscuri;
  • pentru că zonele noi sunt în creștere și astfel vei face și o investiție bună în viitor.

 

  1. Ce documente trebuie să solicit vânzătorului înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare?

Este obligatoriu ca tranzacția de vânzare-cumpărare să se desfășoare respectând toate normele și procedurile legale, în condiții de maximă siguranță pentru părți.

  • Actul de proprietate asupra apartamentului, care poate fi după caz: contract de vânzare-cumpărare, certificate de moștenitor, contract de donație, sentință civilă definitivă și irevocabilă, etc;
  • Extrasul de carte funciară, care se obține de către biroul notarial de la Oficiul de Carte Funciară din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară și este valabil 10 zile de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciară este documentul care certifică datele de identificare ale unei proprietăți, precum și situația juridică a acesteia(dacă este sau nu ipotecată, dacă există sau nu interdicții de înstrăinare, etc.);
  • Documente care certifică faptul că vânzătorul nu are datorii în legătură cu apartamentul vândut (certificatul fiscal, care se obține de la Administrația Financiară și care confirmă faptul că proprietarul este la zi cu dările față de stat; adeverință de la asociația de proprietari, care să arate că proprietarul este la zi cu plata cheltuielilor de întreținere, de reparații sau alte cheltuieli comune; adeverință de la Electrica, care să arate că proprietarul este cu plățile la zi)
  • Certificatul energetic, document care atestă performanța energetică a clădirii, prezentarea acestuia devenind o obligație legală a vânzătorului începând cu 2013;
  • Declarație de la primărie(după caz) cu specificarea că imobilul nu este revendicat sau notate procese în circuitul civil, in situația în care imobilul a fost dobândit în baza Legii 10 sau 112.
  • Actele de identitate ale vânzătorilor

 

  1. Ce alte costuri presupune cumpărarea unui apartament?

Cumpărarea unui apartament presupune, în afara costului de achiziție stabilit împreună cu vânzătorul și evidențiat în contractul de vânzare-cumpărare, câteva costuri suplimentare pe care nu trebuie să le ignori atunci când îți stabilești bugetul.

  • Comisionul agenției imobiliare;
  • Comisionul și alte taxe bancare, în cazul în care îți cumperi apartamentul accesând un credit ipotecar;
  • Taxele notariale (taxele de intăbulare, onorariul notarului);
  • Costuri post-vânzare, pe care trebuie să le iei în calcul pentru că va trebui să le achiți începând cu prima lună: rata lunară, cheltuieli de reparații și reamenajare, cheltuieli de întreținere, impozitul pe bunuri imobile, asigurarea obligatorie a locuinței.
Folosim Cookies Site-ul nostru foloseste cookies pentru a imbunatati experienta navigarii si a oferi servicii mai usor de utilizat.
Informatii detaliate despre cum le folosim in site si cum poti gestiona consimtamantul vei putea gasi in
Termeni si conditii de confidentialitate si Setari personalizate cookies Sunt de acord